Rentoutuskortit -Lempeitä mielikuvaharjoituksia ja -tarinoita rauhoittumisen ja rentoutumisen tueksi varhaiskasvatukseen

 


Lasten tunnetaitokasvatus on pitkään ollut varhaiskasvatuksen ajankohtaisten asioiden kärjessä. Hyvin muistan vielä ajan, jolloin tunnetaitomateriaaleja ei juurikaan ollut tarjolla. Nykyään tilanne on toinen; kaupoista löytyy paljon valikoimaa tunnetaitoihin liittyvistä kirjoista ja korteista, jopa peleistäkin jonkin verran. Koen vahvasti, että varhaiskasvatuksen kentällä kaivataan tällä hetkellä kuitenkin työkaluja mindfulness -teemaan liittyen. Tarve kohdistuu mielestäni siis työkaluihin, joiden avulla voidaan tukea lasten itsesäätelyä ja kykyä rauhoittaa itse itseään.

Pedapuu on tarttunut ensimmäisten joukossa tähän tarpeeseen. Heiltä on nimittäin saatavilla Rentoutuskortit, jotka sisältävät lempeitä mielikuvaharjoituksia ja -tarinoita rauhoittumisen ja rentoutumisen tueksi varhaiskasvatukseen. Kortit ovat lorukorteille ominaiseen ja tuttuun tapaan toimiva kombo kaunista kuvitusta liitettynä lorujen sijasta sopivan pituisiin tarinoihin, joiden avulla lapset pääsevät harjoittelemaan mielekkäällä tavalla rauhoittumisen taitoa.

Rentoutuminen ja rauhoittumisen taidon merkitys korostuu nyky-yhteiskunnan hektisyydessä. Lapsille itselleen arki ei välttämättä vielä näyttäydy kovin hektisenä, mutta pelkästään eri laitteiden käytön lisääntyminen vieroittaa jo pieniä lapsia pois läsnäolosta, pitkäjänteisestä työskentelystä, hetkeen keskittymisestä ja ihan vain olemisesta omien ajatusten kanssa (jopa tylsistymiseen asti). Mielikuvaharjoitukset ovat mielestäni loistavaa vastapainoa tälle nykyajan lyhytjänteisyydelle.

Nämä kortit vahvistavat rauhoittumisen, keskittymisen ja itsesäätelyn lisäksi myös mielikuvitusta ja tarinallisuutta, mitä on myös tärkeää korostaa nyky-yhteiskunnassa, jossa esim. lelut ovat suunniteltu hyvin spesifeihin leikkeihin eivätkä yksityiskohtaisuudessaan jätä välttämättä paljon tilaa mielikuvitukselle.

Korteissa pidän myös siitä, että niissä seikkailee Pedapuun tutut hahmot: Nalleriina, Eepi-kettu, Panu-pupu, Sylvi-susi, Allu-alligaattori sekä Hilda-hiiri, jotka ovat lapsille tuttuja jo muista Pedapuun korttisarjoista. Vaikka korttien sisältö on aivan eri, syntyy eri korttisarjoja käyttämällä mukavasti tarinallisuuden jatkumo ja kokonaisuus.

Olen käyttänyt näitä rentoutuskortteja eskarin rentoutushetken aluksi. Kortteja on kahdenlaisia: pientä toiminnallisuutta sisältäviä mielikuvaharjoituksia/tarinoita sekä tarinoita, joissa keskitytään kokonaan kuuntelemaan ja rentoutumaan ilman toiminnallisia ohjeita. Olen kysynyt lapsilta, kummanlaisia kortteja he haluaisivat kuulla. Ja aina vastaus on sama: osa haluaa toiminnallisempia ja osa vähemmän toiminnallisia. Niinpä olen kortin kuvan näyttämisen jälkeen lukenut aina ensin toiminnallisemman ja sen jälkeen vielä vähemmän toiminnallisen, jolloin jokaisen lapsen toive on saatu toteutettua, ja kaikki ovat kokeneet tulleensa huomioiduksi. Näissä korteissa onkin oivallisesti otettu lasten osallisuus huomioon tekemällä vaihtoehtoisia harjoituksia jokaisen vireystaso huomioiden.

Eskarin rentoutushetken alkuun sopii hyvin rauhallinen keskustelukin, mitä korttien tarinat välillä virittävät, mutta esim. pienemmillä lapsilla päivälevolla luetun tarinan voi hyvin ottaa jälkeenpäin uudestaan käsittelyyn yhteisellä kokoontumisella ja miettiä siinä yhdessä, mitä ajatuksia tarina herätti. Kortin kauniit ja mielenkiintoiset kuvat toimivat myös hyvänä keskustelun aloittajana. Korttien ohjeissa on ihanasti huomioitu myös keskustelu siitä, miltä rentoutumisharjoituksen tekeminen saattaa tuntua ja ettei se aina tunnu välttämättä helpolta. Tällä keskustelulla opetetaan lapsia jo pienestä pitäen arvioimaan omaa sisäistä tunnetilaansa, ajatteluaan ja toiston lisääntyessä myös omaa kehittymistään.

Kortit sopisivat hyvin muihinkin päivän hetkiin, esim. aamupiirille tai milloin tahansa, jos näyttää siltä, että lasten vireystaso on ylä- tai alavireinen. Kortit ovatkin hyvä vaihtoehto keskittymistä tukevalle mini tauolle. Monista päiväkotien ryhmistä löytyy aktiivityynyjä ja laatikko keskittymisleluille, joita lapsi voi hypistellä käsissään, jos kuunteleminen istuen tuntuu haastavalta. Mielestäni niiden joukkoon olisi syytä lisätä myös nämä kortit, jotka auttavat levotonta lasta, mutta josta kaikki muutkin lapset hyötyvät. Kotona käytettynä kortit ovat puolestaan omiaan myös esim. unisadun jälkeen luettavaksi tai sen sijasta. Itselläni ei ole enää pieniä lapsia, mutta meillä näistä Pedapuun mielikuvatarinoista on tykänneet teini-ikäisetkin.

Jos kiinnostuit, niin kyseiset kortit löytää esim. täältä:

https://www.pedapuu.fi/product/108/rentoutuskortit


Kommentit

Suosituimmat blogipäivitykset

Sosiogrammi

Aistiseikkailu -projekti: Pohjustusta

Jumppaa junnuille & Näppärät näpit (karkea- ja hienomotoristen taitojen tehtäväkortit)

Jukka Hukka -kirjasarja ja tunnekortit

Työn imu

Aistiseikkailu -projekti: Matka avaruuteen

Aistiseikkailu -projekti: Matka Suomeen

Aistiseikkailu -projekti: Matka Saharaan

Kilpikonnan keinahdus -Toimintakortit hauskoihin liikuntahetkiin

Pomenian Satuseikkailu -lautapeli