Ideoita leikkiympäristön rikastamiseen

Saatu / mainos: Kaapuset

Olen haaveillut eskarin seinälle jonkinlaista kaupunkinäkymää mm. autoleikkien rikastamiseen. Bongasin Kaapusten kaupungin kuin tilauksesta. Kaapusten kaupungin kerrostalo -materiaali ilahdutti kovasti, koska se oli juuri täydellisesti ajatuksiini soveltuva! Monesti tuntuu, että aika ei tahdo riittää kaikkien ideoiden toteuttamiseen, mitä omaan ryhmään haluaisi. Siksi on todella ihanaa, että nykyään on niin monenlaista materiaalia saatavilla valmiina kuten tämä kaupunki. Tällaiset materiaalit helpottavat työtä, rikastavat leikkiä ja luovat myös viihtyisyyttä ryhmätilaan.

Kerrostalot ovat tosi käytännöllisiä, koska niistä saa muokkaamalla eri korkuisia, ja talot voi myös tulostaa kahdessa eri koossa. Talojen mukana tulee vinkkejä niiden käyttöön. Erityisesti minua ilahduttaa, että niissä on huomioitu matemaattisen harjoittelun yhdistäminen leikkiin. Miten helppoa onkaan kysellä leikin ohessa lapsilta esim. ikkunoiden lukumäärää tai vaikkapa vertailla talojen kokoja ja korkeuksia tai vaikka mittailla niitä. Matematiikan lukumääräsyötti -ideaa voi myös yhdistää taloihin ja vaihtaa erilaisia irtokuvia näkymään aina eri päivinä eri ikkunoista. Tällöin harjaantuu hahmottaminenkin ihan huomaamatta!

Kaapusilta löytyy myös esimerkiksi leikkiin ja leikkiympäristön rikastuttamiseen Kaapusten viherkasvit, jotka voi tulostaa esimerkiksi ikkunoihin liitettäviksi vaihtuviksi irtokuviksi lukumääräsyöttiä varten tai muuten vaan koristeeksi. Viherkasvit tulevat kahdessa eri koossa, joten ne voi tulostaa myös isona kokona ja kiinnittää seinälle mukana tulevien hyllyjen päälle kauniiksi asetelmaksi. Koti- tai kauppaleikkiin ne soveltuvat myös erinomaisesti tai muuten vaan rauhoittavaa ja luonnonläheistä tunnelmaa tuomaan. Mukana tulee myös oma vinkkilista kasvien käyttöön.

Talojen avulla päästään myös harjoittelemaan järjestyslukuja: lapsia voi vaikkapa ohjeistaa kysymään kavereilta sanallisesti ilman sormella osoittamista, monennestako kerroksesta löytyy asia, jota hän ajattelee. Samalla sijaintikäsitteet saavat harjaannusta: oikealla/vasemmalla, ylä/alapuolella jne. Myös kielellisiä valmiuksia on siis helppo yhdistää leikin oheen: vastakohtia voi miettiä taloja verratessa (matala-korkea, iso-pieni jne.) sekä nimetä ikkunoissa näkyviä asioita.

Talot ja myös viherkasvit soveltuisivat varmasti tosi hyvin myös esim. kotileikin ikkunan näkymäksi, ja lapset voisivat ideoida myös itse lisää leikkiteemoja, mihin leikkiin talot heidän mielestään soveltuvat. Kun leikkejä on päästy hyvän aikaa leikkimään, voi näkymää laajentaa ja talojen sekaan voi lisätä vaikkapa jokaisen lapsen piirtämän oman kotitalonsa, jonka ikkunoista hänen perheenjäsenensä esimerkiksi näkyy. Tai ystävänpäivän tienoilla yhdestä talosta voidaan muokata ystävyyden talo, jonka ikkunoihin voi kiinnittää ryhmän lapset näkymään. Mahdollisuudet leikin jatkotyöstämiseen ovat rajattomat!

Ilahduttavaa on, että Kaapusten kaupunkiin on tulossa lisäystä maatilan muodossa. Tällaisiin erilaisiin ympäristöihin liitettynä leikkiin tulee koko ajan lisää erilaista sanastoa. Näen jo mielessäni, että mitä pitemmälle vuosi etenee, sitä enemmän leikki syventyy. Mukana on myös aurinko ja pilviä, mistä tulee jälleen mieleen idea, miten leikkiä voi rikastaa luonto ja sääilmiöt -teemasanastolla. Yllä mainittuja ja muita materiaaleja leikkiympäristön rikastamiseen löytyy täältä: https://www.kaapuset.fi/tuoteryhma/leikkiymprist.

Materiaalin teemat ovat hyvin lapsilähtöisiä ja lapsen mielenkiinnonkohteet huomioivia. Materiaali on myös hyvin ajankohtainen, koska sen sävytyksessä on huomioitu lasten saaman aistikuormituksen määrä.

Ketä paikalla -materiaali jatkaa samalla herkullisen värisellä teemalla. Sen kuvituksessa on huomioitu myös yhdenmukaisuus ja tasa-arvo, mikä itseä ilahduttaa. Materiaalista tulee hyväntuulinen ja iloinen ”viba” heti alkuun, ja halutessaan sen voi helposti yhdistää Kaapusten kaupunki -leikkiin.

Materiaali sisältää tulostettavat bussit, joiden kyytiin oman ryhmän lasten kuvat voidaan koota joko eteiseen tai aamupiiriseinälle. Bussit saa tulostettua joko pienemmässä tai isommassa koossa. Eri pienryhmille voi halutessaan tehdä vaikkapa omat bussinsa. Bussien kylkeen lapset voivat laminoimisen jälkeen kirjoittaa valkotaulutussilla omat nimensä ja pyyhkiä päivän päätteeksi pois. Pienemmillä lapsilla bussi on loistava pelkästään kuvien kanssa käytettynäkin, kun ei vielä osata kirjoittaa. Toki oman nimen malli on hyvä lisä heillekin sanan oppimiseen ja hahmottamiseen kokonaisuutena. Tällainen jokaisen päivittäinen huomiointi on yksi osallisuuden muoto ja lapsille tulee varmasti tervetulleempi olo tästä yksityiskohdasta.

Tämä kuulostaa paljon motivoivammalta kuin se tapa, mikä itselläni on ollut eskarissa käytössä oman nimen kirjoittamisen harjoitteluun/kertaamiseen. Siinä lapset kirjoittavat nimensä vain paikalla olevien taulukkoon (kaikille pienryhmille omansa), mikä kuulostaa aika todella tylsältä tähän bussiin verrattuna.

Busseista ajatus kulkee autoleikkiin, joka tuntuu olevan joka vuosi hitti päiväkotiryhmissä. Kyseisessä leikissä on monesti kuitenkin juuri tietty porukka, joka ei paljon muuta tekisikään kuin leikkisi autoilla. Tämän bussin innoittamana leikkiin saadaan innostettua niitäkin lapsia, jotka eivät heti ensimmäisenä ole valitsemassa autoleikkiä.

Autoleikin rikastamiseen on ollut paljon esillä erilaisia ideoita, missä esimerkiksi teitä tehdään teippaamalla vaakatasoon eri pinnoille. Nämä Kaapusten materiaalit ovat kuitenkin erityisen loistavia, koska leikkiympäristöstä tulee kolmiulotteinen; kun vaakasuunnan lisäksi myös pystysuunta on huomioitu. Tällöin leikin rikastaminen on ihan eri sfääreissä ja huomattavasti vaikuttavampi kokemus.

Materiaalit sopivat myös liikenne -teemaan, jonka yhdistäminen syksyn aloitukseen sopii itse asiassa myös todella hyvin. Itse ainakin eskarissa liitän liikennekasvatusta heti syksyn alkuun, kun tutustumme eskarin ympäristöön. Kun laajennamme alueeseen tutustumista enemmän ja enemmän syksyn edetessä, tulee liikennekasvatus koko aika tutummaksi. Keväällä on toki tärkeää vielä muistutella aiheesta ja kerrata, kun koulumatkan kulkemisen harjoittelu alkaa eskareilla olemaan ajankohtaista. Nämä liikennekasvatukseenkin liittyvät materiaalit toimivat kuitenkin loistavasti läpi vuoden.

 

 


Kommentit

Suosituimmat blogipäivitykset

Sosiogrammi

Aistiseikkailu -projekti: Pohjustusta

Jumppaa junnuille & Näppärät näpit (karkea- ja hienomotoristen taitojen tehtäväkortit)

Jukka Hukka -kirjasarja ja tunnekortit

Työn imu

Aistiseikkailu -projekti: Matka avaruuteen

Aistiseikkailu -projekti: Matka Suomeen

Aistiseikkailu -projekti: Matka Saharaan

Kilpikonnan keinahdus -Toimintakortit hauskoihin liikuntahetkiin