Kiddiejamin hiphopin ja baletin ohjaajakoulutus

Osallistuin verkkokurssina Tanssikoulu Tanssintahdin järjestämään Kiddiejamin ohjaajakoulutukseen, joka oli ihan huikea kokemus. Kurssi kesti päivän ja aika meni siivillä! Hyvä, että edes huomasin ajan kulumista; niin nopeasti iltapäivä tuli vastaan.

Kiddiejam on siis lasten tanssinopetuksen pedagoginen konsepti, jonka kautta koulutetaan varhaiskasvatuksen, alakoulujen ja tanssinopetuksen tai liikunnan parissa toimivia tahoja pitämään onnistuneita tanssituokioita alle kouluikäisille ja alkuopetuksessa oleville lapsille.  

Vaikka itsekin nautin tanssimisesta, en ole kuitenkaan harrastanut tanssia kuin lapsena muutaman kokeilukerran verran. Töissä varhaiskasvatuksen opettajana olen kuitenkin tottunut heittäytymään milloin minkäkinlaiseen asiaan. Silti olen tanssinut lasten kanssa aivan liian vähän, koska itsellä ei ole ollut riittävästi tietotaitoa aiheeseen. Tämä kokemuksen ja tietotaidon puute harmitti minua pitkään ennen kurssille osallistumista. Esimerkiksi balettia lapset toivovat usein, ja nyt tämän kurssin käytyäni pystyn opettamaan oikeita asioita balettiin liittyen eikä pelkästään leikkimään balettia lasten kanssa. Eri lajien perusteet tuleekin tutuksi lapsille tosi mielekkäässä ja mielenkiintoisessa muodossa.

Henkilökohtaisesti koen tanssin tärkeänä osana varhaiskasvatusta. Tanssilla on suuri vaikutus lasten itseilmaisuun. Lapset ilmaisevat itseään paljon kehollaan, minkä vuoksi tanssi on omiaan myös tunteiden ilmaisuun. Se parantaa myös itsetuntoa. Tanssi vaikuttaa positiivisesti spontaaniuteen, rohkeuteen ja kykyyn heittäytyä. Esiintyminen on monesti lapsille kova paikka. Toisten kanssa tanssiminen harjoittaa esiintymistaitoja kuitenkin automaattisesti. Tanssin avulla oppii tuntemaan paremmin itseään sekä myös hyväksymään itsensä sekä toiset.

Kehotietoisuus ja -kasvatus on noussut nykyaikana paljon esille. Tanssin avulla lapsi tulee tutustuneeksi kehoonsa huomaamattaan. Tanssin avulla kehittyy myös sosiaaliset ja vuorovaikutustaidot, luovuus, mielikuvitus ja rytmitaju. Jos päiväkodissa huomioidaan pelkästään laulaminen ja soittaminen, jää musiikkikasvatus pahasti ontumaan.

Kaiken tämän lisäksi tanssi rikastaa liikuntakasvatusta, josta tulee tanssin myötä huomattavasti monipuolisempaa. Myös motoriset taidot sekä itsensä hahmottaminen suhteessa ympäristöön kehittyvät. Lisäksi tanssi tuo runsaat määrät iloa ja onnistumisen kokemuksia ja näin ollen se lisää hyvinvointia. Tämän pystyn hyvin allekirjoittamaan, kun ajattelen sitä ilon määrää, mitä itsekin tanssista saan.

Vaikka varhaiskasvatuksen perusteet pitävät sisällään lukuisia asioita, mitä varhaiskasvattajan täytyy työssään huomioida, on Kiddiejam -koulutukset tehneet tanssin sisällyttämisen varhaiskasvatukseen todella helpoksi ja innostavaksi. Kokematonkin kurssille osallistuja pääsee helposti sisään tanssin maailmaan. Vaikka osallistuin kurssille lasten takia, oli kurssin käyminen minulle itsellekin todella hauskaa.

Kurssilla oli mahtava ilmapiiri. Kouluttaja Elisa Ahonen oli aivan ihana persoona; niin iloisen aurinkoinen, aito, rento, pirteä ja innostava. Vuorovaikutteisuus kulki mukana koko kurssin ajan. Myös osallistujien kesken tuli luontevaa vuorovaikutusta ryhmätöiden ja keskustelujen tiimoilta. Keskustelimme mm. onnistuneen tanssitunnin avaimista ja pedagogiikasta. Elisa on todella pätevä kouluttaja, jonka kokemus ja vahva pedagogia paistaa läpi. Hän antoi myös mahtavia käytännön vinkkejä osallistujia mietityttäneisiin asioihin. Kurssilla tanssiminen tuntui myös todella luontevalta, vaikka se tapahtui videon välityksellä. Kun perinteiset koulutukset pikkuhiljaa palaavat, jäävät verkkokoulutukset kuitenkin pysyvästi niiden rinnalle. Niistä jokainen voi valita itselleen sopivimman kurssimuodon.

Kurssilla käytiin siis läpi kahden tanssilajin materiaalipaketti, joka piti sisällään loruttelutanssin, tekniikkasarjan ja tanssisarjan; näytetunnin, joka purettiin osiin tuntisuunnitelmaa apuna käyttäen; yksilöidyn ja käytäntöön pohjautuvan ryhmätehtävän sekä Kiddiejam -konseptin esittelyn ja käytännön ohjeita niille, jotka ovat ensimmäistä kertaa koulutuksessa mukana.

Itse osallistuin baletin ja hiphopin -ohjaajakoulutukseen. Ja vaikkei minulla ollut kokemusta, oli osallistuminen todella helppoa ja kaikki oli tehty helposti ymmärrettäväksi. Saimme ennen kurssia tulostettavaksi materiaalit, joihin oli tarkasti ja selkeästi merkitty kaikki liikkeet niin, että niitä pystyy jälkeenpäinkin käymään läpi. Ne käytiin myös yhdessä läpi, että kaikki on varmasti ymmärretty, mikä oli tosi hyvä juttu. Monesti kurssimateriaalit on saatettu koota niin, että niihin jälkikäteen palaaminen on lähes mahdotonta, koska ne ovat puutteelliset tai ne eivät ole riittävän yksityiskohtaiset. Kiddiejam -materiaalit olivat päinvastaiset. Koko setti oli hyvin omaksuttavissa kokemattomallekin tanssiin tutustujalle, vaikka paljon uutta asiaa tulikin. Kurssi toimi oikeastaan ”avaimet käteen” -periaatteella: kurssin jälkeen voi lähteä suoraan opettamaan oppimiaan asioita lapsille.

Brain dance oli itselle aivan uusi tuttavuus. Kaikki missä on mietitty oppimisen edistämistä, kiinnostaa minua, joten tietenkin myös kyseinen aihe. Muutenkin materiaalipakettien mielikuvat ja tarinallisuus pitävät huolen, että lasten kiinnostus on taattua. Kirjoitettujen materiaalien lisäksi pääsemme myös katsomaan oppimamme tanssikoreografiat videolta. Lisäksi pääsimme kurkkaamaan videolta Elisan oikeaa tanssituntia. Myös koreografioihin liitettävien musiikkikappaleiden vaihtoehtoja tuli mukavasti käytyä läpi.

Koulutuksen anti oli todella monipuolinen ja laaja. Pidin erityisesti siitä, miten käytäntö oli yhdistetty teoriaan. Koska en ole tanssinopettaja ammatiltani, vaan töissä päiväkodissa, koin käytännön todella tärkeänä osana verkkokurssia. Erilaisten tekniikkojen ja niiden termien läpi käyminen oli mielestäni silti olennainen lisä käytäntöön. Molempia oli kurssilla kuitenkin niin sopivassa suhteessa, että kaikki kurssille osallistuneet antoivat kurssista ainoastaan positiivista palautetta -ammattiryhmästä ja kokemuksesta riippumatta. Monet olivatkin Kiddiejam -konseptiin niin tyytyväisiä, että olivat olleet erilaisissa koulutuksissa jo useampia kertoja.

Koko Kiddiejamissä kiinnitin huomiota siihen, miten suurella sydämellä kaikki tuntuivat työtään tekevän! <3 Se suunnaton intohimo, sitoutuminen ja rakkaus lajiin välittyivät selkeästi heti ensi hetkistä. Koko konsepti oli muutenkin todella laadukasta. Arvostin erityisesti sitä, miten osallisuus ja lasten kiinnostuksenkohteet oli huomioitu suunnittelussa. Kiddiejamin kurssit ovat siis varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaisia. Koreografiat oli todellakin muokattu parhaiten lapsille sopiviksi! Ja vaihtoehtoja samaan kappaleeseen oli useita. Tanssilajien koreografioista oli saatu samaan aikaan laadukasta ja leikkisää -tanssikasvatuksellista näkökulmaa unohtamatta!  Lisäksi koreografiat oli rakennettu niin, että lapset pääsevät helposti ja pienellä kynnyksellä kokeilemaan monipuolisesti sellaisiakin lajeja, jotka eivät tunnu heti ensi alkuun aivan omimmilta.

Baletin ja hiphopin lisäksi Kiddiejam -koulutuksia järjestetään myös mm. showtanssista, discotanssista, kansantanssista ja paritanssista. Ja jos haluaa käydä lisää koulutuksia liittyen samaan lajin, on Kiddiejamin valikoimassa tarjolla useita eri sisältöisiä koulutuksia jokaisesta lajista. Seuraava koulutus on elokuussa. Jos yhtään epäröit mukaan osallistumista, niin suosittelen lämmöllä ja suurella innostuksella! Kannattaa varata paikkansa nopeasti, koska edellinen kurssi myytiin loppuun eikä kaikki halukkaat päässeet mukaan.

Kiddiejamista ja Tanssintahdista löydät lisää täältä:

https://www.instagram.com/tanssintahti/

https://www.facebook.com/KiddieJamtanssintahti

https://www.tanssintahti.com/kiddiejam-koulutukset-verkossa/

 

 

KIINNOSTAAKO ALLE KOULUIKÄISTEN TANSSIN OPETTAMINEN? ENTÄ PARITANSSIN OPETTAMINEN NUORILLE?

Kommentit

Suosituimmat blogipäivitykset

Sosiogrammi

Aistiseikkailu -projekti: Pohjustusta

Jumppaa junnuille & Näppärät näpit (karkea- ja hienomotoristen taitojen tehtäväkortit)

Jukka Hukka -kirjasarja ja tunnekortit

Työn imu

Aistiseikkailu -projekti: Matka avaruuteen

Aistiseikkailu -projekti: Matka Suomeen

Aistiseikkailu -projekti: Matka Saharaan

Kilpikonnan keinahdus -Toimintakortit hauskoihin liikuntahetkiin

Pomenian Satuseikkailu -lautapeli