Aistiseikkailu -projekti: Matka Kiinaan


Kiinan matkamme alkoi, kun saavuin jälleen mini matkalaukun kanssa yhteiselle kokoontumisellemme. Tällä kertaa matkalaukusta löytyi netistä tulostamieni leikki-lentolippujen, passien sekä Kiinan lipun lisäksi aikuisten oikea kimono, lasten leikkikimonoita joita sai sovittaa, Kiina -magneetti, syömäpuikot ja lohikäärme -rasia; kaikki nämä oli Kiinasta tuotuja.  Jättimäisissä lasipurkeissa oli kuivatetuista Kiinan lyhty -kukista tehtyjä kukka-asetelmia. Lisäksi kannoin rekvisiitaksi myös Kiinasta ostettuja tauluja, sisustustyynyliinoja tyynyineen sekä käsityönäytteiksi viltin ja repun. 

Jälleen tutkimme karttapalloa ja luimme kuvakirjasta lisää Kiinasta (mm. pandoista) ennen matkustamista. Lauloimme myös aiheeseen liittyviä lauluja. 

Tätä päivää varten pyysin 10 vuotta Kiinassa asuneelta siskoltani ääninäytteitä kiinaksi suomennoksineen, kun hän osaa kieltä tosi hyvin, mutta saimmekin ääninäytteet oikealta kiinalaiselta, jonka selostukset siskoni sitten suomensi. Lapsia nauratti kovasti. Yritimme harjoitella perässä ja osassa hienosti onnistuttiinkin.

Matkustaminen tapahtui samaan tapaan kuin aikaisemmallakin kerralla: matkatavaroiden nimeäminen (ja nimilapun nitominen yhteen repun kantokahvan läpi), läpivalaisu ja ruumaan toimitus, matkustajien "piippaus"  sekä passien ja lentolippujen tarkistus. Koneessa puolestaan jälleen ohjelmana minikirja, joka kertoi tällä kertaa Aasiasta, sekä rusina -tarjoilu.
Kuvahaun tulos haulle dragon stamp

Päämäärässä passeihin lyötiin Kiinan leima, jonka jälkeen päästiin rakentamaan yhdessä lattiakuvitusta samalla lukien Satua Lippa Lohikäärmeestä ja korttien kuvia katsellen. 

Ensin törmättiin lohikäärmeeseen, joka tehtiin itse taittelemalla eri värisistä huiveista kolmioita ja laittamalla ne lattialle peräjälkeen jonoon. Lasten kanssa mietittiin yhdessä, mistä lohikäärmeelle saadaan silmät, hampat ja suusta tulevat tulenlieskat. Myös siivet taiteltiin huiveista. 

Sitten päästiin kiipeämään lohikäärmeen selkään ja taivaalle lentämään. Lennon aikana nähtiin kiinalaisia kartiohattuineen työskentelemässä riisipellolla, pandoja, kiinalaisia keksintöjä (paperi, leija, kompassi) yms. Lopuksi lennosta väsyneenä jäätiin rentoutumaan lohikäärmeen selkään jonoksi pitkälleen niin, että kaverin maha toimi tyynynä. Hämärässä kuunneltiin kiinalaista musiikkia ja katseltiin kiinalaisia maisemia.

Toisella viikolla kävimme sadun uudelleen läpi samalla kehonsoittimia soittaen ja kuvakortteja katsoen. Kolmannella viikolla toteutimme sadun liikuntasatuna jälleen kuvakortteja samalla tutkien. Viimeisellä viikolla luimme satuun liittyvät lorukortit ja muistelimme, mitä sadussa tapahtuikaan. Yhdessä tuumailemalla järjestimme sadun juonenkäänteistä kertovat lorukorttien kuvat oikeaan järjestykseen.

Koska meiltä oli jäänyt halloween -juhlista popcorneja, halukkaat saivat lounaan jälkeen kokeilla niiden syömistä kiinalaisilla syömäpuikoilla. Tämä innosti lapsia kovasti. Seinälle laittamani maailman kartta kiinnosti lapsia myös kovasti. Lisäksi Kiinaan liittyviä värityskuvia sai jälleen halutessaan väritellä tai piirtää matkastaan. Ja tabletti oli  myös tarvittaessa apuna lasten lisäkysymyksille.


Katon rajassa roikkui jo kolme viiriä merkiksi matkoistamme. 


Lopuksi lapset saivat äänestää seuraavan matkakohteen. Äänestyksessä apuna oli aiemmin tulostamani liput kaikista niistä maista, jotka Aistiseikkailu -kirjoista löytyy. Äänestystilanne on ollut myös oivallinen enemmän/vähemmän/yhtä paljon -käsitteiden kertaamiseen.






Ennen äänestystä loruteltiin kuitenkin seuraavasti:


Humppaa, pumppaa, kuningas jumppaa. Koivet kattoon, kaviot ristiin, harja hurjaan huiskeeseen, turnajaisten tuiskeeseen. Kuka jalkoja heiluttaa, kuka on kuningas, mikä on maa?

Intia



Kommentit

Suosituimmat blogipäivitykset

Sosiogrammi

Aistiseikkailu -projekti: Pohjustusta

Jumppaa junnuille & Näppärät näpit (karkea- ja hienomotoristen taitojen tehtäväkortit)

Jukka Hukka -kirjasarja ja tunnekortit

Työn imu

Aistiseikkailu -projekti: Matka avaruuteen

Aistiseikkailu -projekti: Matka Suomeen

Aistiseikkailu -projekti: Matka Saharaan

Kilpikonnan keinahdus -Toimintakortit hauskoihin liikuntahetkiin

Pomenian Satuseikkailu -lautapeli